Wat betekent dit?

We vinden bij Mora dat lekker snacken een feestje moet blijven. Voor nu en in de toekomst. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid op het gebied van mens, maatschappij, milieu en dierenwelzijn. Voor de productie van onze snacks gebruiken we verschillende delen van dieren. Niet enkel de primaire delen zoals vleugels, dijen en filet, maar ook kwaliteitsvlees van andere delen. Dit zorgt ervoor dat het vlees van onze dieren optimaal gebruikt wordt.

We maken hierbij zoveel mogelijk gebruik van ‘dubbel-doel-dieren’, zoals leghennen. Deze leghennen worden gehouden voor het leggen van de consumptie eieren en worden na de levenscyclus geslacht en verwerkt tot hoogwaardig leghennenvlees (geen ‘plofkip’). Daarnaast krijgen deze dieren meer leefruimte, meer tijd om te groeien en een natuurlijk dag- en nachtritme. Ook wordt deze dieren geen preventieve antibiotica toegediend en wordt de transporttijd aanzienlijk verkort.

Bekijk hieronder de verschillen op de diverse dierenwelzijnscriteria tussen het Mora Beter Welzijn programma en de Europese wetgeving.

In vergelijking met andere keurmerken voor dierenwelzijn

De meeste consumenten zijn bekend met het dierenwelzijnskeurmerk ‘Beter Leven’ en vragen ons waarom wij hier geen gebruik van maken. Het antwoord op deze vraag is dat we in ons Beter Welzijn programma wel degelijk gebruik maken van Beter Leven vlees. Zo gebruiken we bijvoorbeeld in onze Mora Varkenssaté varkensvlees wat afkomstig is van een programma in samenwerking met Stichting Beter Leven. Daarnaast werken we samen met verschillende andere dierenwelzijnsprogramma’s en - keurmerken, zoals NoviPlus, EKO en Frylanhun. Deze concepten dragen allen bij aan een beter welzijn voor dieren, maar stellen ook hoge eisen aan milieu aspecten.

Binnen ons Beter Welzijn programma kijken we niet enkel naar dierenwelzijn, maar ook naar milieu, verkrijgbaarheid en betaalbaarheid voor de consument. Wij kiezen voor een zorgvuldige aanpak waarbij deze factoren voor de consument goed in balans zijn.

Goed leven
Duurzame samenstelling
Duurzame productie

Onze ambitie

Een groot deel van ons supermarktassortiment is al voorzien van ons Beter Welzijn keurmerk. Zo is het merendeel van onze Oven & Airfryer snacks, mini frituur snacks, Tostini®, snackbroodjes, Rijkgevulde kroketten, frituur Kipkorn® en saté al voorzien van het keurmerk.

Onze ambitie is om uiteindelijk al ons kippen- en varkensvlees in te kopen op dit verhoogde dierenwelzijnsniveau. We doen dit stap voor stap, snack voor snack. Onze ambitie is om in 2022 alle Mora snacks met kippen- en varkensvlees naar een Beter Welzijn niveau te hebben gebracht.